آمارهای ویژه از جام جهانی باشگاهها؛ جنگ کنفدراسیونها
به گزارش فوتبال ۳۶۰، مرحله یکچهارم نهایی رقابتهای جام جهانی باشگاهها از امشب آغاز میشود و در حالی که تنها ۷ مسابقه تا پایان این تورنمنت باقی مانده، مرور برخی آمارها از چند و چون برگزاری نخستین دوره ۳۲ تیمی جام خالی از لطف نیست.
الهلال - فلومیننزه
چلسی - پالمیراس
پاریس - بایرن مونیخ
رئال مادرید - دورتموند
تماشاگران
جانی اینفانتینو، رئیس فیفا، تضمین کرده بود بازی افتتاحیه جام جهانی باشگاهها با حضور کامل تماشاگران برگزار خواهد شد. او همچنین معتقد بود با توجه به آمار بالای حضور تماشاگران در بازیهای دوستانه تیمهای اروپایی در ایالات متحده، یک تورنمنت رقابتی با جایزه مالی بزرگ و برند «جام جهانی» به راحتی میتواند جمعیت زیادی را به استادیومهای سراسر آمریکا جذب کند. واقعیت اما کمی پیچیدهتر به نظر رسید.
آمار رسمی حضور تماشاگران با میانگین حدود 35 هزار تماشاگر در هر بازی مرحله گروهی به خودی خود قابل قبول است. این رقم حدود 12 هزار نفر بیشتر از میانگین حضور تماشاگران در فصل 2024 لیگ فوتبال آمریکا (MLS) است، نسبت به میانگین فصل اخیر لیگ برتر انگلیس (کمی بیش از 40 هزار نفر) قابل قبول جلوه میکند اما به طور قابلتوجهی کمتر از جامهای جهانی اخیر (قطر 2022 با میانگین حضور 53 هزار نفر) دیده میشود.
اگر این بازیها را تماشا کرده باشید، احتمالاً متوجه صندلیهای خالی شدهاید. تعداد صندلیهای خالی به ۱.۵ میلیون نفر رسیده و این تعداد در مقابل کل حضور رسمی تماشاگران (کمی بیش از 2 میلیون و ۱۰ هزار نفر عدد بزرگی است. اکثر استادیومهای مورد استفاده ظرفیت بسیار بالایی دارند؛ معمولاً بیش از 60 هزار نفر. در نهایت، مرحله گروهی و یکهشتم نهایی جام جهانی باشگاهها به طور میانگین تنها 51 درصد از ظرفیت استادیومها را پر کرد.
در مجموع در 11 مسابقه از 56 بازی مرحله گروهی و یکهشتم نهایی بیش از 90 درصد ظرفیت استادیوم استفاده شد و بیش از نیمی از این بازیها (6 مسابقه) در استادیوم هارد راک میامی شکل گرفت. در مقابل، 8 بازی کمتر از 30 درصد ظرفیت استادیوم را پر کردند؛ از جمله بازی مرحله یکهشتم نهایی فلومیننزه و اینتر در شارلوت. همچنین 14 بازی کمتر از 20 هزار تماشاگر داشتند.
زمان شروع بازیها احتمالاً در کاهش حضور تماشاگران در برخی بازیها نقش داشته و دادهها این نظریه را تأیید میکنند. آمار حضور در بازیهای آخر هفته به طور قابلتوجهی بالاتر بود.
گرمای هوا
این تورنمنت مانند هر رویداد ورزشی دیگر در تابستان در ایالات متحده با دماهای بالا دستوپنجه نرم کرده. هنگامی که یک گنبد گرما در اواسط مرحله گروهی بر شرق ایالات متحده فرود آمد، شروع بازیها در ظهر به اتفاقی خطرناک تبدیل شد.
با این حال، به لطف دماهای خنکتر در جاهای دیگر، بهویژه در سیاتل و پاسادنا، میانگین دما در مرحله گروهی و یکهشتم نهایی تورنمنت چندان بد نبود؛ 27 درجه سانتیگراد. سرویس هواشناسی ملی آمریکا آن را «قابل توجه اما برای اکثر افراد قابل تحمل» توصیف میکند.
با این حال، 18 مورد از 48 بازی مرحله گروهی در شرایط «بسیار ناراحتکننده» از نظر دمایی برگزار شد. میانگین شاخص دما برای کل مسابقات تورنمنت 30 درجه سانتیگراد بود.
جنگ کنفدراسیونها
گسترش جام جهانی باشگاهها انتقادات زیادی را به دنبال داشته اما یکی از لذتهای کوچک این ساختار، مشاهده رقابت تیمها از قارههای مختلف است. در این جام عملکرد تیمها میتواند به عنوان معیاری برای سنجش قدرت کنفدراسیونشان در نظر گرفته شود؛ چه منصفانه و چه غیرمنصفانه.
شکی نیست مراکز قدرت فوتبال باشگاهی در اروپا و آمریکای جنوبی است و هر ۳۲ تیم برتر فوتبال جهان در این ۲ قاره حضور دارند؛ با این حال یکی از خطوط داستانی این تورنمنت، قدرت تیمهای آمریکای جنوبی، بهویژه نمایندگان برزیل بوده. در مرحله گروهی و یکهشتم نهایی، تیمهای کانمبول در 77 درصد بازیهای خود به پیروزی یا تساوی دست یافتند؛ بهترین عملکرد در این مرحله از تورنمنت. یوفا با 75 درصد در رتبه دوم قرار دارد؛ هرچند این رقم به دلیل بازیهای متعدد نمایندگان اروپا با هم کاهش یافته.
تعداد زیاد تیمهای اروپایی در این رقابت به نمایندگان سایر کنفدراسیونها فرصتهای متعددی برای شکست آنها در مرحله گروهی داد اما اکثر آنها موفق نشدند. در مجموع، یوفا برابر همه کنفدراسیونهای دیگر رکورد برد داشت. کانمبول با نتیجه 3 برد، 3 تساوی و 4 باخت در برابر رقبای اروپایی نزدیکترین عملکرد را رقم زد. کونکاکاف تنها یک برد، یک تساوی و 7 باخت در برابر تیمهای یوفا داشت. کنفدراسیون فوتبال آسیا یک برد، 2 تساوی و 4 باخت در تقابل با اروپاییها داشت و تنها برد آنها به پیروزی غیرمنتظره الهلال مقابل منچسترسیتی برمیگردد. نمایندگان آفریقا صفر برد، یک تساوی و 4 باخت در مقابل اروپاییها به ثبت رساندهاند. اقیانوسیه به نمایندگی اوکلند در هر 2 تلاش خود برای مقابله با رقبای اروپایی به شدت شکست خورد.